Mięso i wędliny
Firma Fermenta posiada bardzo szerokie know-how w segmencie produkcji przemysłowej wszelkich wyrobów mięsno-wędliniarskich. Szeroko rozwinięte receptury i technologie, jak również cała gama dodatków technologicznych i kompozycji smakowych, są do Państwa dyspozycji. Indywidualne rozwiązania pod klienta i przy jego współpracy to główna siła firmy Fermenta. Niżej wymienione mieszanki stanowią jedynie wyciąg z naszego programu całościowego.
A) Kiełbasa surowa miękka+++
Substancje wspomagające dojrzewanie z przyprawami
Nr | Nazwa |
103 | Romatta Flott do metki cebulowej |
104 | Rometta Flott do tłustej kiełbasy do herbaty |
124 | Rometta Flott do grubo mielonej dającej się smarować metki |
125 | Rometta Flott do Mettenden, surowej kiełbasy Polskiej itd. |
141 | Rometta Natur do grubo mielonej dającej się smarować metki bez dodatku papryki, z długotrwałym efektem smarowania |
142 | Rometta Natur do Mettenden, surowej kiełbasy Polskiej itd. |
144 | Rometta Natur do tłustej kiełbasy do herbaty |
B) Kiełbasa surowa nadająca się do krojenia+++
Substancje wspomagające dojrzewanie bez przypraw
Nr | Nazwa |
116 | Fermenta Classic naturalna substancja wspomagająca dojrzewanie z dodatkiem saletry |
117 | Ascosal Rasant substancja szybkiego dojrzewania bez Gdl |
118 | Fermenta Rasant substancja szybkiego dojrzewania z Gdl |
Firma Fermenta posiada sprawdzone przyprawy
dla niemal każdego rodzaju kiełbas surowych.
Bliższe informacje na zapytanie!
C) Kiełbasa pieczona+++
Substancja wspomagająca kutrowanie i stabilizatory
Nr | Nazwa |
511 | PHOS B substancja wspomagająca kutrowanie z fosforanem, emulgatory i brązowienie |
511/2 | PHOS B Spezial substancja wspomagająca kutrowanie z minimalną dawką fosforanu, emulgatory i brązowienie |
512 | Garanta B substancja wspomagająca kutrowanie z cytratem, emulgatory i brązowienie |
541 | Actin BK stabilizator do kiełbas pieczonych, zachowujący świeżość |
542 | Fixgel stabilizator do kiełbas pieczonych, zachowujący świeżość |
Przyprawy do kiełbas pieczonych
201 | Exquisit przyprawa przygotowana, zachowująca świeżość, dla świeżych kiełbas pieczonych |
206 | Rostin, Rostbratwurst przyprawa przygotowana, podkreślająca zawartość majeranku, dla wędlin parzono-pieczonych |
207 | Eichsfelder Rostbratwurst o nucie kminkowo-czosnkowej, dla wędlin pieczonych |
208 | Bosna wg przepisu bałkańskiego, dla wędlin parzono-pieczonych |
D) Kiełbasa parzona, substancja wspomagająca kutrowanie
Nr | Nazwa |
501 | Preforte substancja wspomagająca kutrowanie z fosforanami, emulgatorami i szybkim wybarwieniem |
501 | Combina Phos substancja wspomagająca kutrowanie z minimalna dawką fosforanów, emulgatorów i szybkim wybarwianiem |
504 | Cuttex Re substancja wspomagająca kutrowanie z cytratem, emulgatorami i szybkim wybarwianiem |
521 | Rasantrot substancja standardowa wspomagająca przebarwienie dla wszelkich produktów mięsnych oprócz wyrobów peklowanych |
523 | Stabilrot substancja standardowa wspomagająca przebarwienie dla wszelkich produktów mięsnych, szczególnie dla wyrobów peklowanych |
506 | Fixfest substancja wiążąca dla wyrobów mięsnych grubo mielonych, poprawia ścisłość z ascorbatem i emulgatorami |
541 | Actin Bk stabilizator dla kiełbas parzonych zachowujący świeżość |
542 | Fixel stabilizator dla kiełbas parzonych zachowujący świeżość |
Przyprawa przyrządzona do kiełbas parzonych
w większości z naturalnych składników przypraw
Nr | Nazwa |
301 | Primat rustikal dla kiełbas |
302 | Primat rassic do wędlin kanapkowych, kiełbasek wiedeńskich i parówek |
303 | Primat Wurstchen Spezial dla kiełbas i wędlin kanapkowych – o nucie paprykowej |
304 | Primat Jagdwurst (dla kiełbasy myśliwskiej, suchych) – o nucie kolędrowo-czosnkowej |
305 | Primat Rusto dla kiełbasy Krakowskiej ekstraktowi salami gotowanej |
308 | Primat Bierschinken (kiełbasa szynkowa) o nucie gałki muszkatołowej |
309 | Primat Bierwurst (kiełbasa piwna) dla kiełbasy piwnej i wyrobów krótkiej przydatności do spożycia |
311 | Primat Leberkase do mortadeli ekstraktowi kiełbas drobno rozdrobnionych atrakcyjna mieszanka przypraw dla wędlin ciepło spożywanych |
Preparaty ekstraktowo–przyprawowe
do kiełbas pieczonych i parzonych
Nr | Nazwa | Dawkowanie |
4567 | Grubo rozdrobniona kiełbasa pieczona, gebruhte Bratwurst i świeża kiełbasa pieczona z ziołami |
5 g/ na kg |
4566 | Obkład, wykwintne kiełbaski, kiełbaski wiedeńskie | 5 g/ na kg |
4569 | Szynka piwna | 5 g/ na kg |
4571 | Kiełbasa piwna i pozostałe wyroby o krótkiej przydatności do spożycia |
5 g/ na kg |
4574 | Kiełbaski typ wiedeńska, ale gruba | 5 g/ na kg |
4570 | Kiełbasa myśliwska, metka | 5 g/ na kg |
4565 | Kiełbasa Krakowska, wyroby o krótkiej przydatności, kiełbasa Polska |
5 g/ na kg |
4568 | Mortadela, kiełbasa szynkowa i pasztety | 5 g/ na kg |
4575 | Kiełbaski wiedeńskie i kiełbasa delikatna kiełbasa kanapkowa |
5 g/ na kg |
4553 | Kiełbasy kanapkowe | 5 g/ na kg |
Superkoncentraty dla kiełbas pieczonych i parzonych
Nr | Nazwa | Dawkowanie |
222 | Superkoncentraty profit kiełbasa pieczona parzona / grubo rozdrobniona kiełbasa pieczona |
3 g na kg |
350 | Superkoncentraty profit dla kiełbas | 2 g na kg |
356 | Superkoncentraty dla kiełbas szynkowych/mortadeli | 3 g na kg |
360 | Superkoncentraty dla kiełbas myśliwskich/Krakowska | 3 g na kg |
361 | Superkoncentraty dla kiełbasy szynkowej/grubo rozdrobnionej szynkowej |
3 g na kg |
E) Kiełbasa gotowana
Nr | Nazwa |
Preparaty przyprawowe wątrobianek | |
402 | Bueno WS do wykwintnych rodzajów wątrobianek |
406 | Landmeister – grubo mielona wątrobianka do wątrobianek grubo mielonych |
Emulgatory do wątrobianek | |
801 | FesanK+++ – szczególnie skuteczny do grubo mielonych wątrobianek – |
Preparat przyprawowy do kaszanki | |
411 | Thuringia jasno-czerwony+++ do wszelkich rodzajów kaszanek o zabarwieniu jasno-czerwonym |
Preparat przyprawowy do galatu | |
422 | Orsina – przejrzysty i rozpuszczalny do wszelkich pozycji z żelem |
456 | Landmeister dla wiejskich kiełbas podrobowych |
F) Wyroby peklowane surowe
Nr | Nazwa |
712 | Karolac dodatek do zalewy do Kassler surowej |
716 | Rokan Standard dodatek do boczku solonego |
717 | Rokan Supra dodatek do zalewy dla wyrobów peklowanych surowych |
718 | Galantin alternatywa cenowa do pozycji 717 |
721 | Ropokin – bez salpeter koncentrat do peklowania przy peklowaniu suchym |
722 | Salcit – z salpeter stabilizator barwy dla dużych szynek |
Posiadamy wiele możliwości w przypadku indywidualnych technologii, wg wytycznych i życzeń klienta. Prosimy o rozmowę z naszym doradcą handlowym.
G) Wyroby gotowane peklowane, dodatki do marynat, przyprawy do marynat
Nr | Nazwa | Dawkowanie |
704 | Standardpokel+++ dodatek do zalewy dla wszelkiego rodzaju wyrobów peklowanych |
|
704/2 | Standardgewurzpokel dodatek do zalewy dla wszelkiego rodzaju wyrobów peklowanych z dodatkiem przypraw |
|
705 | Bratenlake – z aromatem pieczeniowym – dodatek zalewowy do pieczeni |
|
706 | Pokamin w płynie o nucie wędzono-mięsnej |
|
Sprawdzone produkty standardowe | ||
4712 | Supreme WS, przyprawa zalewowa aromat mięsny o nucie szynki pieczonej – zalecany szczególnie przy zwiększonych wydajnościach |
5-10 g na litr 1-2 g na kg masy |
613 | Lakarom SR, przyprawa ekstraktowo-zalewowa dla wyrobów gotowanych peklowanych/jakość przetwórcza – od wielu lat to „przyprawa firmy Fermenta” |
5-10 g na litr 1-2 g na kg masy |
606 | Beef-arom przyprawa ekstraktowo-zalewowa dla wyrobów gotowanych peklowanych o nucie mięsnej – szczególnie do polepszania bazowego smaku mięsnego |
6-12 g na litr 1-3 g na kg masy |
615 | Lakarom W przyprawa ekstraktowo-zalewowa dla wyrobów gotowanych peklowanych |
5-10 g na litr |
616 | Lakarom G dodatek zalewowy dla mięsa drobiowego o nucie gotowanej kury – lepsza niż z piersi indyka – |
10-15 g na litr 2-4 g na kg masy |
Rozszerzone opracowania są możliwe wg życzenia klienta.
Prosimy o rozmowę z naszym doradcą handlowym.
H) Gotowe mieszanki do tradycyjnych polskich wędlin i wyrobów
Nr | Nazwa | Dawkowanie |
Art. 664 | Bratkartofeln posypka do boczków, pieczeni itp. | |
Art. 942 | Wiejska | |
Art. 948/2 | Grillowa | |
Art. 303/E | Parówki | |
Art. 319 | Mortadela Spez. | |
Art. 416 | Czosnkowa | |
Art. 914 | Salceson Lux | |
Art. 916 | Rometta flott-omasta kiełbasiana tłusta-metka | |
Art. 930 | Parówkowa z/p | |
Art. 930/1 | Parówkowa b/p | |
Art. 931 | Toruńska | |
Art. 932 | Podwawelska | |
Art. 933 | Śląska | |
Art. 934 | Żywiecka | |
Art. 935 | Zwyczajna | |
Art. 937 | Szynkowa | |
Art. 939 | Krakowska Got. | |
Art. 304E | Lunszmit | |
Art. P336E | Cabanossi | |
Art. 33 | Mexykańska | |
Art. 564 | Frankfurterki (Sosiski) | |
Art. L1541 | Pasztet myśliwski (drob.-wiep.) | 3 g/kg |
Art. L1542 | Pasztet piwny (drob.-wiep.) | 3 g/kg |
Art. L1567 | Pasztet domowy (drob.-wiep.) | 3 g/kg |
Art. P4649D | Aromat szynki wędzonej dymem | 0,3-0,5 % |
Art. P4684 | Aromat szynki | wg. smaku, upodobania |
Art. P4651 | Aromat bekonu | 1-3 g/kg |
Art. P4556 | Aromat szynki z okrywą tłuszczu, gotow. | 1-2 g/kg |
Art. P4712 | Aromat szynki pieczonej | 5-10 g/litr zalewy 0,2-1,0 kiełbasy |
Art. P4707 | Aromat szynki | wg. smaku, upodobania 1-2 g/kg |
Posiadamy wiele możliwości w przypadku indywidualnych technologii, według wytycznych i życzeń klienta.
Prosimy o rozmowę z naszym doradcą handlowym.
I) Gotowe marynaty do mięs na grilla
- papryka – typu Gros
- z ziołami – typu Curry
J) Pozostałe dodatki dla wyrobów gotowanych peklowanych
Emulsje barwiące metodą zanurzania+++
Nr | Nazwa |
1061 | Noblesse eos (papryka) |
1062 | Noblesse curry |
1063 | Nolesse geselchtes (brązowa masa pod zanurzenie) |
1064 | Noblesse pieczeń na grilla |
1065 | Noblesse delikatny dym |
1066 | Noblesse jałowiec |
Masy zanurzające firmy Fermenta dodają produktom mięsnym odpowiedniego atrakcyjnego wyglądu, który pomaga w sprzedawaniu się tych wyrobów.
(*) – produkt nie zawsze dostępny natychmiast, jak również obowiązuje na ten produkt limit minimalnego zamówienia.
(+++) – dla tego produktu istnieją dodatkowe, szersze informacje. Prosimy o kontakt z naszym przedstawicielem.