Mięso i wędliny

Firma Fermenta posiada bardzo szerokie know-how w segmencie produkcji przemysłowej wszelkich wyrobów mięsno-wędliniarskich. Szeroko rozwinięte receptury i technologie, jak również cała gama dodatków technologicznych i kompozycji smakowych, są do Państwa dyspozycji. Indywidualne rozwiązania pod klienta i przy jego współpracy to główna siła firmy Fermenta. Niżej wymienione mieszanki stanowią jedynie wyciąg z naszego programu całościowego.

A) Kiełbasa surowa miękka+++

Substancje wspomagające dojrzewanie z przyprawami

Nr Nazwa
103 Romatta Flott do metki cebulowej
104 Rometta Flott do tłustej kiełbasy do herbaty
124 Rometta Flott do grubo mielonej dającej się smarować metki
125 Rometta Flott do Mettenden, surowej kiełbasy Polskiej itd.
141 Rometta Natur do grubo mielonej dającej się smarować metki
bez dodatku papryki, z długotrwałym efektem smarowania
142 Rometta Natur do Mettenden, surowej kiełbasy Polskiej itd.
144 Rometta Natur do tłustej kiełbasy do herbaty

 

B) Kiełbasa surowa nadająca się do krojenia+++

Substancje wspomagające dojrzewanie bez przypraw

Nr Nazwa
116 Fermenta Classic
naturalna substancja wspomagająca dojrzewanie z dodatkiem
saletry
117 Ascosal Rasant
substancja szybkiego dojrzewania bez Gdl
118 Fermenta Rasant
substancja szybkiego dojrzewania z Gdl

 

Firma Fermenta posiada sprawdzone przyprawy
dla niemal każdego rodzaju kiełbas surowych.
Bliższe informacje na zapytanie!

 

C) Kiełbasa pieczona+++

Substancja wspomagająca kutrowanie i stabilizatory

Nr Nazwa
511 PHOS B
substancja wspomagająca kutrowanie z fosforanem,
emulgatory i brązowienie
511/2 PHOS B Spezial
substancja wspomagająca kutrowanie z minimalną dawką
fosforanu, emulgatory i brązowienie
512 Garanta B
substancja wspomagająca kutrowanie z cytratem,
emulgatory i brązowienie
541 Actin BK
stabilizator do kiełbas pieczonych, zachowujący świeżość
542 Fixgel
stabilizator do kiełbas pieczonych, zachowujący świeżość

 

Przyprawy do kiełbas pieczonych

201 Exquisit
przyprawa przygotowana, zachowująca świeżość,
dla świeżych kiełbas pieczonych
206 Rostin, Rostbratwurst
przyprawa przygotowana, podkreślająca zawartość majeranku,
dla wędlin parzono-pieczonych
207 Eichsfelder Rostbratwurst
o nucie kminkowo-czosnkowej, dla wędlin pieczonych
208 Bosna wg przepisu bałkańskiego, dla wędlin parzono-pieczonych

 

D) Kiełbasa parzona, substancja wspomagająca kutrowanie

Nr Nazwa
501 Preforte
substancja wspomagająca kutrowanie z fosforanami,
emulgatorami i szybkim wybarwieniem
501 Combina Phos
substancja wspomagająca kutrowanie z minimalna dawką
fosforanów, emulgatorów i szybkim wybarwianiem
504 Cuttex Re
substancja wspomagająca kutrowanie z cytratem,
emulgatorami i szybkim wybarwianiem
521 Rasantrot
substancja standardowa wspomagająca przebarwienie
dla wszelkich produktów mięsnych oprócz wyrobów peklowanych
523 Stabilrot
substancja standardowa wspomagająca przebarwienie
dla wszelkich produktów mięsnych, szczególnie dla wyrobów
peklowanych
506 Fixfest
substancja wiążąca dla wyrobów mięsnych grubo mielonych,
poprawia ścisłość z ascorbatem i emulgatorami
541 Actin Bk
stabilizator dla kiełbas parzonych zachowujący świeżość
542 Fixel
stabilizator dla kiełbas parzonych zachowujący świeżość

 

Przyprawa przyrządzona do kiełbas parzonych
w większości z naturalnych składników przypraw

Nr Nazwa
301 Primat rustikal
dla kiełbas
302 Primat rassic
do wędlin kanapkowych, kiełbasek wiedeńskich i parówek
303 Primat Wurstchen Spezial
dla kiełbas i wędlin kanapkowych – o nucie paprykowej
304 Primat Jagdwurst (dla kiełbasy myśliwskiej, suchych)
– o nucie kolędrowo-czosnkowej
305 Primat Rusto
dla kiełbasy Krakowskiej ekstraktowi salami gotowanej
308 Primat Bierschinken (kiełbasa szynkowa)
o nucie gałki muszkatołowej
309 Primat Bierwurst (kiełbasa piwna)
dla kiełbasy piwnej i wyrobów krótkiej przydatności do spożycia
311 Primat Leberkase
do mortadeli ekstraktowi kiełbas drobno rozdrobnionych
atrakcyjna mieszanka przypraw dla wędlin ciepło spożywanych

 

Preparaty ekstraktowo–przyprawowe
do kiełbas pieczonych i parzonych

Nr Nazwa Dawkowanie
4567 Grubo rozdrobniona kiełbasa pieczona,
gebruhte Bratwurst i świeża kiełbasa pieczona z ziołami
5 g/ na kg
4566 Obkład, wykwintne kiełbaski, kiełbaski wiedeńskie 5 g/ na kg
4569 Szynka piwna 5 g/ na kg
4571 Kiełbasa piwna i pozostałe wyroby o krótkiej
przydatności do spożycia
5 g/ na kg
4574 Kiełbaski typ wiedeńska, ale gruba 5 g/ na kg
4570 Kiełbasa myśliwska, metka 5 g/ na kg
4565 Kiełbasa Krakowska, wyroby o krótkiej przydatności,
kiełbasa Polska
5 g/ na kg
4568 Mortadela, kiełbasa szynkowa i pasztety 5 g/ na kg
4575 Kiełbaski wiedeńskie i kiełbasa delikatna kiełbasa
kanapkowa
5 g/ na kg
4553 Kiełbasy kanapkowe 5 g/ na kg

 

Superkoncentraty dla kiełbas pieczonych i parzonych

Nr Nazwa Dawkowanie
222 Superkoncentraty profit kiełbasa pieczona
parzona / grubo rozdrobniona kiełbasa pieczona
3 g na kg
350 Superkoncentraty profit dla kiełbas 2 g na kg
356 Superkoncentraty dla kiełbas szynkowych/mortadeli 3 g na kg
360 Superkoncentraty dla kiełbas myśliwskich/Krakowska 3 g na kg
361 Superkoncentraty dla kiełbasy szynkowej/grubo
rozdrobnionej szynkowej
3 g na kg

 

E) Kiełbasa gotowana

Nr Nazwa
Preparaty przyprawowe wątrobianek
402 Bueno WS
do wykwintnych rodzajów wątrobianek
406 Landmeister – grubo mielona wątrobianka
do wątrobianek grubo mielonych
Emulgatory do wątrobianek
801 FesanK+++
– szczególnie skuteczny do grubo mielonych wątrobianek –
Preparat przyprawowy do kaszanki
411 Thuringia jasno-czerwony+++
do wszelkich rodzajów kaszanek o zabarwieniu jasno-czerwonym
Preparat przyprawowy do galatu
422 Orsina – przejrzysty i rozpuszczalny
do wszelkich pozycji z żelem
456 Landmeister
dla wiejskich kiełbas podrobowych

 

F) Wyroby peklowane surowe

Nr Nazwa
712 Karolac
dodatek do zalewy do Kassler surowej
716 Rokan Standard
dodatek do boczku solonego
717 Rokan Supra
dodatek do zalewy dla wyrobów peklowanych surowych
718 Galantin
alternatywa cenowa do pozycji 717
721 Ropokin – bez salpeter
koncentrat do peklowania przy peklowaniu suchym
722 Salcit – z salpeter
stabilizator barwy dla dużych szynek

 

Posiadamy wiele możliwości w przypadku indywidualnych technologii, wg wytycznych i życzeń klienta. Prosimy o rozmowę z naszym doradcą handlowym.

 

G) Wyroby gotowane peklowane, dodatki do marynat, przyprawy do marynat

Nr Nazwa Dawkowanie
704 Standardpokel+++
dodatek do zalewy dla wszelkiego rodzaju wyrobów peklowanych
704/2 Standardgewurzpokel
dodatek do zalewy dla wszelkiego rodzaju wyrobów
peklowanych z dodatkiem przypraw
705 Bratenlake – z aromatem pieczeniowym –
dodatek zalewowy do pieczeni
706 Pokamin w płynie
o nucie wędzono-mięsnej

Sprawdzone produkty standardowe
4712 Supreme WS, przyprawa zalewowa
aromat mięsny o nucie szynki pieczonej
– zalecany szczególnie przy zwiększonych wydajnościach
5-10 g na litr
1-2 g na kg masy
613 Lakarom SR, przyprawa ekstraktowo-zalewowa
dla wyrobów gotowanych peklowanych/jakość
przetwórcza – od wielu lat to „przyprawa firmy Fermenta”
5-10 g na litr
1-2 g na kg masy
606 Beef-arom
przyprawa ekstraktowo-zalewowa
dla wyrobów gotowanych peklowanych o nucie
mięsnej – szczególnie do polepszania bazowego smaku mięsnego
6-12 g na litr
1-3 g na kg masy
615 Lakarom W
przyprawa ekstraktowo-zalewowa
dla wyrobów gotowanych peklowanych
5-10 g na litr
616 Lakarom G
dodatek zalewowy dla mięsa drobiowego
o nucie gotowanej kury
– lepsza niż z piersi indyka –
10-15 g na litr
2-4 g na kg masy

 

Rozszerzone opracowania są możliwe wg życzenia klienta.
Prosimy o rozmowę z naszym doradcą handlowym.

 

H) Gotowe mieszanki do tradycyjnych polskich wędlin i wyrobów

Nr Nazwa Dawkowanie
Art. 664 Bratkartofeln posypka do boczków, pieczeni itp.
Art. 942 Wiejska
Art. 948/2 Grillowa
Art. 303/E Parówki
Art. 319 Mortadela Spez.
Art. 416 Czosnkowa
Art. 914 Salceson Lux
Art. 916 Rometta flott-omasta kiełbasiana tłusta-metka
Art. 930 Parówkowa z/p
Art. 930/1 Parówkowa b/p
Art. 931 Toruńska
Art. 932 Podwawelska
Art. 933 Śląska
Art. 934 Żywiecka
Art. 935 Zwyczajna
Art. 937 Szynkowa
Art. 939 Krakowska Got.
Art. 304E Lunszmit
Art. P336E Cabanossi
Art. 33 Mexykańska
Art. 564 Frankfurterki (Sosiski)
Art. L1541 Pasztet myśliwski (drob.-wiep.) 3 g/kg
Art. L1542 Pasztet piwny (drob.-wiep.) 3 g/kg
Art. L1567 Pasztet domowy (drob.-wiep.) 3 g/kg
Art. P4649D Aromat szynki wędzonej dymem 0,3-0,5 %
Art. P4684 Aromat szynki wg. smaku, upodobania
Art. P4651 Aromat bekonu 1-3 g/kg
Art. P4556 Aromat szynki z okrywą tłuszczu, gotow. 1-2 g/kg
Art. P4712 Aromat szynki pieczonej 5-10 g/litr zalewy
0,2-1,0 kiełbasy
Art. P4707 Aromat szynki wg. smaku, upodobania
1-2 g/kg

 

Posiadamy wiele możliwości w przypadku indywidualnych technologii, według wytycznych i życzeń klienta.

Prosimy o rozmowę z naszym doradcą handlowym.

 

I) Gotowe marynaty do mięs na grilla

  • papryka – typu Gros
  • z ziołami – typu Curry

J) Pozostałe dodatki dla wyrobów gotowanych peklowanych
Emulsje barwiące metodą zanurzania+++

Nr Nazwa
1061 Noblesse eos (papryka)
1062 Noblesse curry
1063 Nolesse geselchtes (brązowa masa pod zanurzenie)
1064 Noblesse pieczeń na grilla
1065 Noblesse delikatny dym
1066 Noblesse jałowiec

 

Masy zanurzające firmy Fermenta dodają produktom mięsnym odpowiedniego atrakcyjnego wyglądu, który pomaga w sprzedawaniu się tych wyrobów.

 

(*) – produkt nie zawsze dostępny natychmiast, jak również obowiązuje na ten produkt limit minimalnego zamówienia.

(+++) – dla tego produktu istnieją dodatkowe, szersze informacje. Prosimy o kontakt z naszym przedstawicielem.