Aromaty spożywcze

Naturalne aromaty spożywcze służą do wzmacniania intensywności smakowej i zapachowej. Wykorzystywane są między innymi przy produkcji lodów, jogurtów, napoi, czy wyrobów mięsnych i serowych. Szczególną popularnością cieszą się spożywcze aromaty owocowe. Skupiona budowa komórkowa pozyskiwanych substancji pozwala uzyskać klarowną woń lub posmak wybranego produktu. Występują one w postaci proszku lub płynu i są coraz częściej stosowane jako dodatki do gotowych wyrobów, nadając im nowych właściwości. Ich powstanie sprawiło, że produkty przestały być ubogie w treści smakowo-zapachowe, i stały się jednocześnie tańsze.

Aromaty spożywcze dzielą się na syntetyczne i naturalne, które najczęściej pozyskiwane są z owoców. Syntetyczna odmiana tworzona jest w laboratoriach i posiada bardziej rozbudowaną strukturę chemiczna. Jest nie tylko tańszym rozwiązaniem, ale także bardziej wydajnym zamiennikiem pod względem dawkowania. Syntetyczne aromaty spożywcze wykorzystywane są najczęściej w przemyśle cukierniczym jako dodatki do ciast. Ich właściwości są odpowiednio uregulowane przez dietetyków, co sprawia, że nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie.

Aromaty spożywcze do pieczeni – mieszanki suche

4603 Aromat pieczeni, z MSG/HVP* 10 g/kg
4518 Aromat skórki pieczeni, z MSG 2-3 g/kg
4552 Aromat przyprawowy sosu pieczeni wołowej* 2-5 g/kg
4639 Aromat zrazowy, z HVP* 2-5 g/kg
4609 Aromat pieczeni wieprzowej, z HVP* 2-3 g/kg
4516-S Aromat przyprawowy pieczeni wieprzowej 2-3 g/kg
4525 Aromat pieczonego kurczaka, z MSG* 3-5 g/kg

Aromaty serów i proszek serowy

3006 Emmentaler*, w proszku 2-5 g/kg
3007 Parmesan*, w proszku 2-5 g/kg
3008 Cheddar*, w proszku 2-5 g/kg
3009 Blue*, w proszku 2-5 g/kg
4578 Ser owczy*, w proszku 1-2 g/kg
3059 Cheddar, w płynie 1-2 g/kg
3060 Parmesan, w płynie 1-2 g/kg
3061 Gouda, w płynie 1-2 g/kg
3062 Emmentaler, w płynie 1-2 g/kg
3063 Mozzarella, w płynie 1-2 g/kg
(*) produkt nie zawsze dostępny natychmiast, jak również obowiązuje na ten produkt limit minimalnego zamówienia.

Aromaty owocowe w płynie, identyczne z naturalnymi

Nr Nazwa Dawkowanie
7044F Aromat ananasowy 0,5-1 g/kg
7063F Aromat jabłkowy typu zielone jabłko 1-2 g/kg
7078F Aromat jabłkowy 1-2 g/kg
7065F Aromat morelowy 1-2 g/kg
7050F Aromat bananowy, lekko zielony 1-3 g/kg
7052F Aromat bananowy, dojrzały 0,5-1 g/kg
7070F Aromat gruszkowy 1-2 g/kg
7038F Aromat migdałowy, gorzki 1-2 g/kg
7064F Aromat Cassis 1-2 g/kg
7046F Aromat truskawkowy, owocowy, dojrzały 1-2 g/kg
7051F Aromat truskawkowy 1-2 g/kg
7045F Aromat orzecha laskowego 2-3 g/kg
7066F Aromat malinowy 1-2 g/kg
7048F Aromat jogurtowy 1-3 g/kg
7083F Aromat porzeczkowy (czerwony) 1-2 g/kg
7059F Aromat czereśniowy 0,5-1 g/kg
7059F Aromat typ wiśniowy 0,5-1 g/kg
7056F Aromat kiwi 1-2 g/kg
7002F Aromat cytrynowy 2-3 g/kg
7073F Aromat mandarynkowy 2 g/kg
7049F Aromat mango 1-2 g/kg
7058F Aromat pomarańczowy pełny, słodki 1-2 g/kg
7067F Aromat Passionsfrucht 1-2 g/kg
7068F Aromat brzoskwiniowy 1-2 g/kg
7069F Aromat rabarbarowy 1-2 g/kg
7042F Aromat czekoladowy 2-4 g/kg
7055F Aromat winogronowy 1-2 g/kg
7075F Aromat winogronowy typu Muskat 1-2 g/kg
7041F Aromat waniliowy, mieszalna z olejem 1 g/kg
7054F Aromat waniliowy typu Bourbon 2 g/kg
7053F Aromat waniliowy o lekkiej nucie karmelowej 1-3 g/kg
7061F Aromat waniliowy 1-2 g/kg
7043F Aromat owoców leśnych 0,5-1 g/kg
7019F Aromat Walmeister 0,5-1 g/kg
7057F Aromat orzecha włoskiego 1-2 g/kg

Aromaty owocowe w płynie

Nr Nazwa Dawkowanie
7072F Aromat pomarańczowy 0,5-1 g/kg
7047F Aromat cytrynowy 2-4 g/kg
7062F Aromat cytrynowy 1-3 g/kg

Dalsze aromaty owocowe na zapytanie.

1-2 g/kg