Naturalne aromaty spożywcze służą do wzmacniania intensywności smakowej i zapachowej. Wykorzystywane są między innymi przy produkcji lodów, jogurtów, napoi, czy wyrobów mięsnych i serowych. Szczególną popularnością cieszą się spożywcze aromaty owocowe. Skupiona budowa komórkowa pozyskiwanych substancji pozwala uzyskać klarowną woń lub posmak wybranego produktu. Występują one w postaci proszku lub płynu i są coraz częściej stosowane jako dodatki do gotowych wyrobów, nadając im nowych właściwości. Ich powstanie sprawiło, że produkty przestały być ubogie w treści smakowo-zapachowe, i stały się jednocześnie tańsze.
Aromaty spożywcze dzielą się na syntetyczne i naturalne, które najczęściej pozyskiwane są z owoców. Syntetyczna odmiana tworzona jest w laboratoriach i posiada bardziej rozbudowaną strukturę chemiczna. Jest nie tylko tańszym rozwiązaniem, ale także bardziej wydajnym zamiennikiem pod względem dawkowania. Syntetyczne aromaty spożywcze wykorzystywane są najczęściej w przemyśle cukierniczym jako dodatki do ciast. Ich właściwości są odpowiednio uregulowane przez dietetyków, co sprawia, że nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie.
Aromaty spożywcze do pieczeni – mieszanki suche
4603 |
Aromat pieczeni, z MSG/HVP* |
10 g/kg |
4518 |
Aromat skórki pieczeni, z MSG |
2-3 g/kg |
4552 |
Aromat przyprawowy sosu pieczeni wołowej* |
2-5 g/kg |
4639 |
Aromat zrazowy, z HVP* |
2-5 g/kg |
4609 |
Aromat pieczeni wieprzowej, z HVP* |
2-3 g/kg |
4516-S |
Aromat przyprawowy pieczeni wieprzowej |
2-3 g/kg |
4525 |
Aromat pieczonego kurczaka, z MSG* |
3-5 g/kg |
Aromaty serów i proszek serowy
3006 |
Emmentaler*, w proszku |
2-5 g/kg |
3007 |
Parmesan*, w proszku |
2-5 g/kg |
3008 |
Cheddar*, w proszku |
2-5 g/kg |
3009 |
Blue*, w proszku |
2-5 g/kg |
4578 |
Ser owczy*, w proszku |
1-2 g/kg |
3059 |
Cheddar, w płynie |
1-2 g/kg |
3060 |
Parmesan, w płynie |
1-2 g/kg |
3061 |
Gouda, w płynie |
1-2 g/kg |
3062 |
Emmentaler, w płynie |
1-2 g/kg |
3063 |
Mozzarella, w płynie |
1-2 g/kg |
(*) |
produkt nie zawsze dostępny natychmiast, jak również obowiązuje na ten produkt limit minimalnego zamówienia. |
Aromaty owocowe w płynie, identyczne z naturalnymi
Nr |
Nazwa |
Dawkowanie |
7044F |
Aromat ananasowy |
0,5-1 g/kg |
7063F |
Aromat jabłkowy typu zielone jabłko |
1-2 g/kg |
7078F |
Aromat jabłkowy |
1-2 g/kg |
7065F |
Aromat morelowy |
1-2 g/kg |
7050F |
Aromat bananowy, lekko zielony |
1-3 g/kg |
7052F |
Aromat bananowy, dojrzały |
0,5-1 g/kg |
7070F |
Aromat gruszkowy |
1-2 g/kg |
7038F |
Aromat migdałowy, gorzki |
1-2 g/kg |
7064F |
Aromat Cassis |
1-2 g/kg |
7046F |
Aromat truskawkowy, owocowy, dojrzały |
1-2 g/kg |
7051F |
Aromat truskawkowy |
1-2 g/kg |
7045F |
Aromat orzecha laskowego |
2-3 g/kg |
7066F |
Aromat malinowy |
1-2 g/kg |
7048F |
Aromat jogurtowy |
1-3 g/kg |
7083F |
Aromat porzeczkowy (czerwony) |
1-2 g/kg |
7059F |
Aromat czereśniowy |
0,5-1 g/kg |
7059F |
Aromat typ wiśniowy |
0,5-1 g/kg |
7056F |
Aromat kiwi |
1-2 g/kg |
7002F |
Aromat cytrynowy |
2-3 g/kg |
7073F |
Aromat mandarynkowy |
2 g/kg |
7049F |
Aromat mango |
1-2 g/kg |
7058F |
Aromat pomarańczowy pełny, słodki |
1-2 g/kg |
7067F |
Aromat Passionsfrucht |
1-2 g/kg |
7068F |
Aromat brzoskwiniowy |
1-2 g/kg |
7069F |
Aromat rabarbarowy |
1-2 g/kg |
7042F |
Aromat czekoladowy |
2-4 g/kg |
7055F |
Aromat winogronowy |
1-2 g/kg |
7075F |
Aromat winogronowy typu Muskat |
1-2 g/kg |
7041F |
Aromat waniliowy, mieszalna z olejem |
1 g/kg |
7054F |
Aromat waniliowy typu Bourbon |
2 g/kg |
7053F |
Aromat waniliowy o lekkiej nucie karmelowej |
1-3 g/kg |
7061F |
Aromat waniliowy |
1-2 g/kg |
7043F |
Aromat owoców leśnych |
0,5-1 g/kg |
7019F |
Aromat Walmeister |
0,5-1 g/kg |
7057F |
Aromat orzecha włoskiego |
1-2 g/kg |
Aromaty owocowe w płynie
Nr |
Nazwa |
Dawkowanie |
7072F |
Aromat pomarańczowy |
0,5-1 g/kg |
7047F |
Aromat cytrynowy |
2-4 g/kg |
7062F |
Aromat cytrynowy |
1-3 g/kg |
Dalsze aromaty owocowe na zapytanie.
1-2 g/kg