Aromaty i ekstrakty
Kategoria | Produkt Nr/określenie | Nr laboratoryjny |
Bazylia | – 3517 ekstrakt ziołowy bazylii z solą | |
Bulion | – 4500 aromat typu bulion, suchy | 112 |
Chilli | – 3504 ekstrakt chilli z solą | 121 |
Kurkuma | – 5501 ekstrakt kurkumy, suchy, naturalny | 164 |
Curry | – 3503 ekstrakt curry, suchy | 129 |
Szczypiorek | – 3518 ekstrakt ziołowy szczypiorku z solą | 158 |
Dresing (sos) | – 5005 aromat dresing kompozycja | 111 |
Mięso | – 4515 aromat mięsny typ wołowy, nat. z MSG | 135 |
– 4516 aromat z suchych przypraw do pieczeni wieprz. | 156 | |
– 4518 aromat skórki pieczonej wołowej | 173 | |
Sos podstawowy | – 5002 kompozycja dla białego, drobiowego sosu podstawowego „Ekstra” ze śmietaną w proszku, ekstrakt z kurczaka, MSG | 145 |
– 5003 kompozycja dla białego, drobiowego sosu podstawowego bez śmietany w proszku, ekstrakt z kurczaka, MSG | 153 | |
– 5006 kompozycja dla białego, drobiowego sosu | 168 | |
– 5007 kompozycja dla sosu pieczeni wołowej | 177 | |
Gyros | – 4512 mieszanka ekstraktu ziołowego dla gyros | 138 |
Kurczak | – 4501 suchy aromat typ gotowany kurczak, MSG + HVP | 132 |
– 4502 suchy aromat typ gotowany kurczak, naturalny | 140 | |
– 4502 suchy aromat typ gotowany kurczak, HVP | 142 | |
Żółty ser | – 3003 aromat żółtego sera, płynny | 141 |
Ketchup | – 4505 aromat ketchupu – Heinz | 102 |
– 5000 aromat ketchupu – kompozycja typu Heinz | 106 | |
– 4506 aromat ketchupu – curry | 103 | |
– 5001 aromat ketchupu – kompozycja | 107 | |
Czosnek | – 4504 ekstrakt czosnku pieczony, suchy | 146 |
– 3001 aromat czosnku, suchy, naturalny | 137 | |
Kolendra | – 3509 ekstrakt kolendry, suchy, naturalny | 126 |
Zioła | – 4507 aromat ziołowy – typ prowansalski, naturalny | 143 |
– 4508 aromat ziołowy – typ włoski, naturalny | 144 | |
Kminek | – 3507 ekstrakt kminku, suchy, naturalny | 124 |
Lubczyk | – 3523 ekstrakt lubczyku, suchy, naturalny | 183 |
Liść laurowy | – 3512 ekstrakt liścia laurowego, suchy, naturalny | 157 |
Gałka | – 3505 ekstrakt gałki muszkatołowej, z solą muszkatołowa | 122 |
Majeranek | – 3510 ekstrakt ziołowy majeranku, z solą | 127 |
Majonez | – 4509 aromat majonezowy, naturalny- 4509 aromat majonezowy, kompozycja | 108 |
109 | ||
Orzech | – 3508 ekstrakt orzecha muszkatołowego, suchy, muszkatołowy naturalny | 125 |
Goździk | – 3524 ekstrakt goździka, suchy, naturalny | 182 |
Oregano | – ekstrakt ziołowy oregano, z solą | 162 |
Papryka | – 3500 ekstrakt papryki, wssl, visc. | 119 |
Pietruszka | – 3520 ekstrakt ziołowy pietruszki | 160 |
Pieprz | – 3502 ekstrakt czarnego pieprzu, suchy- 3501 ekstrakt białego pieprzu, suchy | 118 |
117 | ||
Ziele angielskie | – 3522 ekstrakt ziela angielskiego, suchy, naturalny | 185 |
Pizza | – 4517 mieszanka ekstraktu przypraw dla pizza – top | 152 |
Szczypiorek | – 3519 ekstrakt ziołowy szczypiorku | 159 |
Sezam | – 3004 aromat sezamu, prażony, płynny, naturalny | 174 |
Snack | – 4510 aromat snack – typ żółty ser, naturalny | 115 |
– 4511 aromat snack – typ barbecue, naturalny | 110 | |
– 4513 aromat snack – typ papryka, naturalny | 131 | |
– 4514 aromat snack – typ bekon, naturalny | 134 | |
Jałowiec | – 3506 ekstrakt jałowca, z solą | 123 |
Cynamon | – 3511 ekstrakt cynamonu, z solą | 128 |
Cytryna | – 3000 aromat cytryny, suchy | 114 |
Cebula | – 3002 aromat cebulowy, suchy, naturalny | 136 |
– 3513 koncentrat soku ze świeżej cebuli, s/d, wssl adb | 3200 | |
– 3514 koncentrat soku z pieczonej cebuli, s/d, wssl, nat. adb | 3202 | |
– 3515 ekstrakt cebuli pieczonej, gęsty, płynny, naturalny | 170 | |
– 3521 ekstrakt ze świeżej cebuli, gęsty, płynny, naturalny | 181 |
Związki aromatyczne do zastosowania w produkcji
- delikatesów
- wyrobów mięsnych
- zup i sosów
W ścisłej współpracy z naszymi klientami opracowujemy koncepcje,które gwarantują klientom nie tylko wyższe bezpieczeństwo w trakcie produkcji, ale i spełniają rosnące dążenie przemysłu do „Lean Production” (produkcji chudych wyrobów).
Przedstawiamy tutaj nasze wieloletnie doświadczenia w zakresie rozwijania i wykorzystywania dodatków smakowych i dodatków do środków spożywczych:
– środki do wtryskiwania i środki pomocnicze do kutra, służące do wyrobów mięsnych i wędliniarskich,
– odporne na zamrażanie i rozmrażanie związki aromatyczne, kremowo-homogeniczne i stabilne w procesie gotowania,
– związki aromatyczne do dressingu, do produkcji majonezu, ketchupu i innych sosów delikatesowych.
Wszystkie produkty poddawane są odpowiednim badaniom odporności na „stres”, mającym wykazać ich trwałość.
Pod względem smakowym wszelkie związki i preparaty kompaktowe można dopasować do Państwa potrzeb.
W tym celu oferujemy Państwu nie tylko nasz program standardowy, obejmujący środki smakowe w postaci reprezentatywnego przekroju, ale i opracowujemy specjały według Państwa gustów. Nasze związki aromatyczne lub produkty kompaktowe mogą zawierać oprócz opracowanych przez nas środków smakowych także stabilizatory i/lub emulgatory oraz środki konserwujące, przeciwutleniające.
Prosimy zwrócić się do nas. Doradzimy Państwu w sposób dyskretny.
Aktualnie do dyspozycji Państwa są następujące produkty standardowe:
Nr | Nazwa |
5000 | Związek aromatyczny ketchupu pomidorowego |
5001 | Związek aromatyczny ketchupu curry |
5022 | Związek aromatyczny curry ketchup z dodatkiem owoców |
5004 | Związek aromatyczny majonezu / 80% |
5005 | Związek aromatyczny majonezu / 30% |
5012 | Związek aromatyczny majonezu / 50% |
5002 | Związek aromatyczny „Specjalny” do jasnych sosów drobiowych |
5003 | Związek aromatyczny do jasnych sosów drobiowych |
5006 | Związek aromatyczny do jasnego sosu warzywnego |
5009 | Związek aromatyczny do sosu śmietanowego |
5010 | Związek aromatyczny do dania jednogarnkowego z fasolą |
5007 | Związek aromatyczny do pieczeni wołowej |
5011 | Związek aromatyczny do pieczeni wieprzowej |
5008 | Związek aromatyczny do sosów używanych do makaronów (typu pasta) |
5013 | Związek aromatyczny do sosu serowego |
5014 | Związek aromatyczny do sosu borowikowego |
5015 | Związek aromatyczny do sosu do śledzia w śmietanie |
5016 | Związek aromatyczny do sosu koperkowego |
5017 | Związek aromatyczny do musztardy typu Dijon |
Środki i ekstrakty do zastosowania w:
- wyrobach delikatesowych
- daniach gotowych
- zupach
I. | Aromaty mięsne : | |
4500 | aromat typu bulion | 4-5g/kg |
4515 | aromat mięsny typu bulion, suchy | 3-5g/kg |
4552 | aromat przyprawowy do sosu wołowego | 2-3g/kg |
4518 | aromat wołowej skórki pieczonej, suchy | 2-4g/kg |
4528 | aromat mięsa wołowego, suchy | 2-3g/kg |
4516 | suchy aromat – przyprawa do pieczeni wieprzowej | 3-5g/kg |
4525 | suchy aromat typu kury pieczonej, z MSG/HVP | 4-5g/kg |
4502 | suchy aromat typu kury gotowanej, nat., bez HVP/MSG | 2-3g/kg |
4501 |
suchy aromat typu kury gotowanej, z HVP/MSG hamburger |
18g/kg |
4503 | suchy aromat typu kury gotowanej, z HVP, bez MSG | 2-3g/kg |
4556 | aromat szynki wędzonej |
II. | Aromaty serowe : | |
3007 | aromat sera parmezan, suchy | 2-5 g/kg |
3008 | aromat sera cheddar, suchy | 2-5 g/kg |
3009 | aromat sera blue, suchy | 2-5 g/kg |
III. | Aromaty do świeżych sałatek delikatesowych : | |
4540 | aromat przyprawy do sałatki meksykańskiej | 8 g/kg |
4541 | aromat przyprawy do sałatki z kapusty | 6 g/kg |
4542 | aromat przyprawy do sałatki z ogórków | 10 g/kg |
4531 | maggi bulion | |
623/2 | zioła do śledzi korzennych | |
4543 | aromat przyprawy do sałatki cygańskiej | 5 g/kg |
4544 | aromat przyprawy do sałatki z fasoli | 5 g/kg |
4545 | aromat przyprawy do sałatki z papryki | 5 g/kg |
4546 | aromat przyprawy do sałatki wiosennej | 2-3 g/kg |
IV. | Aromaty do snacków : | |
4514 | aromat do snacków typu boczek (bacon) | 60 g/kg |
4511 | aromat do snacków typu barbecue | 60 g/kg |
4510 | aromat do snacków typu serowego | 60 g/kg |
4523 | aromat do snacków typu papryka | 60 g/kg |
V. | Inne aromaty przyprawowe : | |
4530 | aromat barbecue | 3-5g/kg |
3011 | aromat masła | 1-9g/kg |
4522 | aromat przyprawowy do gulaszu | 1-2g/kg |
4505 | aromat ketchupu – pomidorów, suchy Heinz | 2-3g/kg |
4506 | aromat ketchupu – curry, suchy | 5-6g/kg |
4534 | ketchup curry ekstrakt | |
4508 | aromat ziołowy typu Italia, suchy | 1-2g/kg |
4507 | aromat ziół prowansalskich, suchy | 1-2g/kg |
4547 | aromat przypraw indonezyjskich | |
4509 | aromat majonezu naturalny, suchy | 1-2g/kg |
4521 | aromat przyprawowy do makaronów (tzw. pasta), suchy | 8-9g/kg |
02 | dym rozpuszczalny w wodzie | |
3010 | aromat dymu, w płynie, rozpuszczalny w oleju | 1-2g/kg |
4536 | aromat musztardy | 1-2g/kg |
4532 | mieszanka ekstraktu przyprawowego musztardy (z Dijon | 1-3g/kg |
4537 | aromat pomidorów | 1-3g/kg |
3000 | aromat cytrynowy, suchy, na dekstrozie | 1-2g/kg |
5505 | papryka rozpuszczalna w oleju 10.000 jednostek stężenia |
VI. | Aromaty owocowe : |
3012 | aromat ananasowy |
3013 | aromat malinowy |
3014 | aromat brzoskwiniowy |
3015 | aromat truskawkowy |
3016 | aromat wiśniowy |
3017 | aromat porzeczka |
3018 | aromat śmietankowy |
3019 | aromat czekoladowy |
3020 | aromat pomarańczowy |
3021 | aromat jabłkowy |
3022 | aromat bananowy |
3023 | aromat grapefruit |
VII. | Barwniki naturalne : | |
5509 | papeos barwnik czerwony | 1-3 /kg |
5506 | eosin barwnik czerwony | 2-4g/kg |
615 | karmel jako barwnik | |
5604 | pampus barwnik żółty | 2-4g/kg |
5515 | pacur barwnik żółty | 11-12g/kg |
5516/5517 | carthams barwnik żółty | 1-3g/kg |
5501 | curkuma ekstrakt barwnik żółty | 3-5g/kg |
Podane dawki mają wartości przeciętne. Faktyczne dozowanie zależne jest od składów i produkcji ostatecznego produktu spożywczego.
Środki i ekstrakty aromatyczne do zastosowania w :
- wyrobach delikatesowych
- daniach gotowych
- zupach
Nr | Nazwa | Dozowanie |
4529 | aromat warzywny typu pieczarki, suszony | 3-5g/kg |
4519 | ekstrakt przyprawowy typu borowik, płynny – zagęszczony | 2-3g/kg |
3530 | ekstrakt warzywny typu szczypiorek, suchy, na maltodekstrynie | 2-5g/kg |
3531 | ekstrakt warzywny typu marchew, suchy, na maltodekstrynie | 2-5g/kg |
3001 | czosnek, ekstrakt, na soli | 1-2g/kg |
3528 | czosnek, ekstrakt zagęszczony w płynie | 1-2g/kg |
4504 | czosnek, ekstrakt, pieczony, suchy | 1-2g/kg |
3517 | ekstrakt zioła bazylii, na soli | 2-3g/kg |
3518 | ekstrakt kopru, na soli | 1-2g/kg |
3534 | ekstrakt trybuli, na soli | 1-2g/kg |
3516 | ekstrakt ziela oregano, na soli | 0,5g/kg |
3520 | ekstrakt pietruszki, na soli | 2-3g/kg |
3519 | ekstrakt szczypiorku, na soli | 2-3g/kg |
3529 | ekstrakt bulwy selera, na soli | 2-4g/kg |
3525 | ekstrakt nasion selera, suchy, na soli | 1-2g/kg |
3521 | ekstrakt świeżej cebuli, zagęszczony w płynie | 1-2g/kg |
3513 | ekstrakt świeżej cebuli, na maltodekstrynie | 1-2g/kg |
3515 | ekstrakt cebuli smażonej, zagęszczony w płynie | 1-2g/kg |
3514 | ekstrakt cebuli smażonej, na maltodekstrynie | 1-2g/kg |
3002 | aromat cebuli, suchy, naturalny | 2g/kg |
Inne wyroby, ceny i wzory – na zapytania ofertowe.
Naturalne ekstrakty przyprawowe na soli
(inne surowce – zapytania ofertowe)
Nr | Nazwa |
3500 | Papryka |
3504 | Ekstrakt chilli |
3554 | Cardamon |
3547 | Ekstrakt chilli, potrójny |
3540 | Ekstrakt cuminu |
3546 | Imbir |
3501 | Ekstrakt curcumy |
3503 | Ekstrakt curry |
3509 | Ekstrakt kolendry |
3507 | Ekstrakt kminku |
3512 | Ekstrakt liścia laurowego |
3523 | Ekstrakt lubczyka |
3508 | Ekstrakt gałki muszkatołowej |
3524 | Ekstrakt goździkowy |
3522 | Ekstrakt ziela angielskiego |
3535 | Quatro-Pepper (pieprz) poczwórny |
3526 | Ekstrakt rozmarynu |
3502 | Ekstrakt pieprzu czarnego |
3501 | Ekstrakt pieprzu białego |
C7 | pieprz turecki |
3506 | Ekstrakt jałowca |
3511 | Ekstrakt cynamonu |
3510 | Ekstrakt majeranku |
3548 | Ekstrakt chrzanu |
3505 | Ekstrakt kwiatu muszkatołowego |
4517 | Mieszanka ekstraktu przypraw do pizzy-topping |
4512 | Mieszanka ekstraktu przypraw do specjałów mięsnych typu gyros |
Naturalne ekstrakty na bazie kwasu octowego do konserw kwaśnych
(kolendra, koper, estragon, czosnek, goździk, pieprz, cebula)
Nr | Nazwa |
3539 | liść laurowy na bazie octowej |
3537 | goździk ekstrakt na bazie octowej |
3538 | czosnek ekstrakt |
Naturalne ekstrakty na soli (2-krotnie stężone)
Nr | Nazwa |
3553 | capricum |
3763 | cardamon |
3754 | kolendra |
3762 | imbir |
3755 | kminek |
3765 | lubczyk |
3756 | liść laurowy |
3759 | kwiat muszkatołowy |
3760 | gałka muszkatołowa |
3761 | majeranek |
3752 | pieprz |
3768 | pieprz biały |
3758 | goździk |
3757 | ziele angielskie |
3764 | rozmaryn |
3767 | szałwia |
3766 | tymianek |
3750 | jałowiec |
Dodatki do delikatesów i produktów gotowych
do zastosowania w kuchni
Ważne: Wszystkie mieszanki są wielofunkcyjne i nadają się do użycia w różnych wyrobach.
Podane ilości zależą od składu produktu i mogą się znacznie różnić. Eksperymentowanie jest niezbędne !
Nr | Nazwa |
Art.nr 807 | OPTIFERM Środek wiążący do produktów z mięsa siekanego Dawkowanie: 5-10 g na litr/kg |
Art.nr 816 | KOLOIDAL Środek wiążący do produktów warzywnych, zup i sosów Dawkowanie: 80-100 g na litr/kg |
Art.nr 817/2 | MARINADAFIX EXTRA Środek wiążący do marynat olejowych Dawkowanie: 80-100 g na 1 kg marynaty |
Art.nr 839 | FOCARA WC Środek wiążący i stabilizator do kiełbasy parzonej i emulsji tłuszczowo-wodnych Dawkowanie: 5-10 g na kg masy |
Art.nr 841 | BIMISAN Środek wiążący do sosów śmietanowych, ketchupu itp. – produkcja na zimno Dawkowanie: 3-6 g na litr |
Art.nr 842 | STABILAN M Środek wiążący do majonezów i dressingów ze środkiem konserwującym – produkcja na zimno Dawkowanie: 30-35 g na kg lub litr |
Art.nr 867 | FERBIN PLUS Środek wiążący do zup zagęszczonych i dań jednogarnkowych Dawkowanie: 15-20 g na litr |
Art.nr 906 | DIACCIT FLÜSSIG Środek utrzymujący świeżość różnych produktów spożywczych (nie jest to środek konserwujący) Dawkowanie: 3-6 g na kg/litr |
Art.nr 909 | SORBEN Środek konserwujący do różnych produktów spożywczych (E 202, E 211) Dawkowanie: 2-3 g na kg/litr |
Art.nr 911 | BENAFIT Środek do konserwowania chrzanu i podobnych produktów (E 262, E 211, E 233) Dawkowanie: 3-4 g na kg |
Mieszanki przyprawowe na wszelkie okazje … Nomen est omen !
Nr | Nazwa | Nadaje się do/jako |
4679 | Kräuterbutter | ziołowa przyprawa do masła i serków |
667 | Barbecue | mięso na grill, smak dymu, słodkawy |
606 | Beefarom | aktywizator smaku zalew do peklowania i kiełbasy parzonej |
668 | Beefburger | wołowe zrazy pieczone |
674 | Bonanza Spieβraten | przyprawa do pieczeni z rożna |
604 | Bonsal | aktywizator smaku kiełbasy parzonej, bez glutaminianu |
664 | Bratkartoffelgewürz | przyprawa do ziemniaków smażonych, pieprzna, o smaku dymu |
669 | China Gewürz | kompozycja przypraw do produktów dalekowschodnich |
676 | Curry Diana | przyprawa do potraw indyjskich/dalekowschodnich |
682 | Curry Opal | j.w. |
621 | Dekora I | zielonolistna przyprawa dekoracyjna do gotowanych wyrobów peklowanych |
623 | Dekora II | kolorowa, gruboziarnista przyprawa dekoracyjna do gotowanych wyrobów peklowanych |
626 | Dekora Oriental | przyprawa dekoracyjna do specjałów dalekowschodnich |
603 | Diamal | podstawa smakowa do kiełbasy parzonej, bez glutaminianu |
654 | Frikanta S | mieszanka przypraw do zrazów pieczonych wołowych i/lub wieprzowych |
655 | Frikanta G | mieszanka przypraw do zrazów drobiowych |
601 | Glutan S | aktywizator smaku kiełbasy parzonej, z glutaminianem |
659 | Gyros Frites | mieszanka przypraw do gyros frites |
661 | Gyros Kräuter | przyprawa dekoracyjna z typową nutą smakową gyrosu |
671 | Gyros Würze | mieszanka przypraw do gyrosu |
675 | Hähnchewürzsalz | sól z przyprawami do kurczaka |
660 | Indiosa-Currybraten | mieszanka przypraw do mięs z grilla i do smażenia z typową nutą smaku curry |
663 | Italia | mieszanka ziół do produktów kuchni włoskiej |
662 | Jägerbraten | mieszanka przypraw do pieczeni myśliwskiej |
657 | Juano | mieszanka przypraw do pieczeni z rożna i do mięs z grilla z nutą smakową curry i papryki |
672 | *Kanzlerschitte | mieszanka przypraw do potraw z kapusty |
628 | Kräuter der Provence | mieszanka ziół prowansalskich do różnych potraw |
613 | Lakarom SR | przyprawa do zalewy do peklowania |
658 | Pampas | mieszanka przypraw do mięs z grilla, pieprzna i paląca |
653 | Puerto | mieszanka przypraw do golonek i mięs na grill |
652 | Rio Grande | mieszanka przypraw do mięs na grill, pikantnie aromatyczna z nutą czosnku |
651 | Santa Fe | mieszanka przypraw do mięs na grill, pikantnie aromatyczna z nutą cebuli |
677 | Sauerbraten Extraktgewürz | mieszanka-ekstrakt do pieczeni w occie moczonej |
666 | Schaschlik-Gewürz | mieszanka przypraw do szaszłyków |
673 | *Schlemmerschnitte „Alter Fritz” | mieszanka przypraw do potraw z ziemniaków |
629 | Suppenkräuter | mieszanka ziół do zup i sosów |
665 | Ungarica | mieszanka przypraw do gulaszu |
605 | Vegetan | podstawa smakowa do dań wegetariańskich |
W sprawie oznaczonych gwiazdką (*) prosimy pytać o recepturę ramową.