Aromaty i ekstrakty

Kategoria Produkt Nr/określenie Nr laboratoryjny
 Bazylia – 3517 ekstrakt ziołowy bazylii z solą
 Bulion – 4500 aromat typu bulion, suchy 112
 Chilli – 3504 ekstrakt chilli z solą 121
 Kurkuma – 5501 ekstrakt kurkumy, suchy, naturalny 164
 Curry – 3503 ekstrakt curry, suchy 129
 Szczypiorek – 3518 ekstrakt ziołowy szczypiorku z solą 158
 Dresing (sos) – 5005 aromat dresing kompozycja 111
 Mięso – 4515 aromat mięsny typ wołowy, nat. z MSG 135
– 4516 aromat z suchych przypraw do pieczeni wieprz. 156
– 4518 aromat skórki pieczonej wołowej 173
 Sos podstawowy – 5002 kompozycja dla białego, drobiowego sosu podstawowego „Ekstra” ze śmietaną w proszku, ekstrakt z kurczaka, MSG 145
– 5003 kompozycja dla białego, drobiowego sosu podstawowego bez śmietany w proszku, ekstrakt z kurczaka, MSG 153
– 5006 kompozycja dla białego, drobiowego sosu 168
– 5007 kompozycja dla sosu pieczeni wołowej 177
 Gyros – 4512 mieszanka ekstraktu ziołowego dla gyros 138
 Kurczak – 4501 suchy aromat typ gotowany kurczak, MSG + HVP 132
– 4502 suchy aromat typ gotowany kurczak, naturalny 140
– 4502 suchy aromat typ gotowany kurczak, HVP 142
 Żółty ser – 3003 aromat żółtego sera, płynny 141
 Ketchup – 4505 aromat ketchupu – Heinz 102
– 5000 aromat ketchupu – kompozycja typu Heinz 106
– 4506 aromat ketchupu – curry 103
– 5001 aromat ketchupu – kompozycja 107
 Czosnek – 4504 ekstrakt czosnku pieczony, suchy 146
– 3001 aromat czosnku, suchy, naturalny 137
 Kolendra – 3509 ekstrakt kolendry, suchy, naturalny 126
 Zioła – 4507 aromat ziołowy – typ prowansalski, naturalny 143
– 4508 aromat ziołowy – typ włoski, naturalny 144
 Kminek – 3507 ekstrakt kminku, suchy, naturalny 124
 Lubczyk – 3523 ekstrakt lubczyku, suchy, naturalny 183
 Liść laurowy – 3512 ekstrakt liścia laurowego, suchy, naturalny 157
 Gałka – 3505 ekstrakt gałki muszkatołowej, z solą muszkatołowa 122
 Majeranek – 3510 ekstrakt ziołowy majeranku, z solą 127
 Majonez – 4509 aromat majonezowy, naturalny- 4509 aromat majonezowy, kompozycja 108
109
 Orzech – 3508 ekstrakt orzecha muszkatołowego, suchy, muszkatołowy naturalny 125
 Goździk – 3524 ekstrakt goździka, suchy, naturalny 182
 Oregano – ekstrakt ziołowy oregano, z solą 162
 Papryka – 3500 ekstrakt papryki, wssl, visc. 119
 Pietruszka – 3520 ekstrakt ziołowy pietruszki 160
 Pieprz – 3502 ekstrakt czarnego pieprzu, suchy- 3501 ekstrakt białego pieprzu, suchy 118
117
 Ziele angielskie – 3522 ekstrakt ziela angielskiego, suchy, naturalny 185
 Pizza – 4517 mieszanka ekstraktu przypraw dla pizza – top 152
 Szczypiorek – 3519 ekstrakt ziołowy szczypiorku 159
 Sezam – 3004 aromat sezamu, prażony, płynny, naturalny 174
 Snack – 4510 aromat snack – typ żółty ser, naturalny 115
– 4511 aromat snack – typ barbecue, naturalny 110
– 4513 aromat snack – typ papryka, naturalny 131
– 4514 aromat snack – typ bekon, naturalny 134
 Jałowiec – 3506 ekstrakt jałowca, z solą 123
 Cynamon – 3511 ekstrakt cynamonu, z solą 128
 Cytryna – 3000 aromat cytryny, suchy 114
 Cebula – 3002 aromat cebulowy, suchy, naturalny 136
– 3513 koncentrat soku ze świeżej cebuli, s/d, wssl adb 3200
– 3514 koncentrat soku z pieczonej cebuli, s/d, wssl, nat. adb 3202
– 3515 ekstrakt cebuli pieczonej, gęsty, płynny, naturalny 170
– 3521 ekstrakt ze świeżej cebuli, gęsty, płynny, naturalny 181

Związki aromatyczne do zastosowania w produkcji

  • delikatesów
  • wyrobów mięsnych
  • zup i sosów

W ścisłej współpracy z naszymi klientami opracowujemy koncepcje,które gwarantują klientom nie tylko wyższe bezpieczeństwo w trakcie produkcji, ale i spełniają rosnące dążenie przemysłu do „Lean Production” (produkcji chudych wyrobów).


Przedstawiamy tutaj nasze wieloletnie doświadczenia w zakresie rozwijania i wykorzystywania dodatków smakowych i dodatków do środków spożywczych:

środki do wtryskiwania i środki pomocnicze do kutra, służące do wyrobów mięsnych i wędliniarskich,

odporne na zamrażanie i rozmrażanie związki aromatyczne, kremowo-homogeniczne i stabilne w procesie gotowania,

związki aromatyczne do dressingu, do produkcji majonezu, ketchupu i innych sosów delikatesowych.

Wszystkie produkty poddawane są odpowiednim badaniom odporności na „stres”, mającym wykazać ich trwałość.

Pod względem smakowym wszelkie związki i preparaty kompaktowe można dopasować do Państwa potrzeb.

W tym celu oferujemy Państwu nie tylko nasz program standardowy, obejmujący środki smakowe w postaci reprezentatywnego przekroju, ale i opracowujemy specjały według Państwa gustów. Nasze związki aromatyczne lub produkty kompaktowe mogą zawierać oprócz opracowanych przez nas środków smakowych także stabilizatory i/lub emulgatory oraz środki konserwujące, przeciwutleniające.

Prosimy zwrócić się do nas. Doradzimy Państwu w sposób dyskretny.

Aktualnie do dyspozycji Państwa są następujące produkty standardowe:

Nr Nazwa
5000 Związek aromatyczny ketchupu pomidorowego
5001 Związek aromatyczny ketchupu curry
5022 Związek aromatyczny curry ketchup z dodatkiem owoców
5004 Związek aromatyczny majonezu / 80%
5005 Związek aromatyczny majonezu / 30%
5012 Związek aromatyczny majonezu / 50%
5002 Związek aromatyczny „Specjalny” do jasnych sosów drobiowych
5003 Związek aromatyczny do jasnych sosów drobiowych
5006 Związek aromatyczny do jasnego sosu warzywnego
5009 Związek aromatyczny do sosu śmietanowego
5010 Związek aromatyczny do dania jednogarnkowego z fasolą
5007 Związek aromatyczny do pieczeni wołowej
5011 Związek aromatyczny do pieczeni wieprzowej
5008 Związek aromatyczny do sosów używanych do makaronów (typu pasta)
5013 Związek aromatyczny do sosu serowego
5014 Związek aromatyczny do sosu borowikowego
5015 Związek aromatyczny do sosu do śledzia w śmietanie
5016 Związek aromatyczny do sosu koperkowego
5017 Związek aromatyczny do musztardy typu Dijon

 

Środki i ekstrakty do zastosowania w:

  • wyrobach delikatesowych
  • daniach gotowych
  • zupach
I. Aromaty mięsne :
4500 aromat typu bulion 4-5g/kg
4515 aromat mięsny typu bulion, suchy 3-5g/kg
4552 aromat przyprawowy do sosu wołowego 2-3g/kg
4518 aromat wołowej skórki pieczonej, suchy 2-4g/kg
4528 aromat mięsa wołowego, suchy 2-3g/kg
4516 suchy aromat – przyprawa do pieczeni wieprzowej 3-5g/kg
4525 suchy aromat typu kury pieczonej, z MSG/HVP 4-5g/kg
4502 suchy aromat typu kury gotowanej, nat., bez HVP/MSG 2-3g/kg
4501

suchy aromat typu kury gotowanej, z HVP/MSG hamburger

18g/kg
4503 suchy aromat typu kury gotowanej, z HVP, bez MSG 2-3g/kg
4556 aromat szynki wędzonej

 

 

II. Aromaty serowe :
3007 aromat sera parmezan, suchy 2-5 g/kg
3008 aromat sera cheddar, suchy 2-5 g/kg
3009 aromat sera blue, suchy 2-5 g/kg

 

III. Aromaty do świeżych sałatek delikatesowych :
4540 aromat przyprawy do sałatki meksykańskiej 8 g/kg
4541 aromat przyprawy do sałatki z kapusty 6 g/kg
4542 aromat przyprawy do sałatki z ogórków 10 g/kg
4531 maggi bulion
623/2 zioła do śledzi korzennych
4543 aromat przyprawy do sałatki cygańskiej 5 g/kg
4544 aromat przyprawy do sałatki z fasoli 5 g/kg
4545 aromat przyprawy do sałatki z papryki 5 g/kg
4546 aromat przyprawy do sałatki wiosennej 2-3 g/kg

 

IV. Aromaty do snacków :
4514 aromat do snacków typu boczek (bacon) 60 g/kg
4511 aromat do snacków typu barbecue 60 g/kg
4510 aromat do snacków typu serowego 60 g/kg
4523 aromat do snacków typu papryka 60 g/kg

 

V. Inne aromaty przyprawowe :
4530 aromat barbecue 3-5g/kg
3011 aromat masła 1-9g/kg
4522 aromat przyprawowy do gulaszu 1-2g/kg
4505 aromat ketchupu – pomidorów, suchy Heinz 2-3g/kg
4506 aromat ketchupu – curry, suchy 5-6g/kg
4534 ketchup curry ekstrakt
4508 aromat ziołowy typu Italia, suchy 1-2g/kg
4507 aromat ziół prowansalskich, suchy 1-2g/kg
4547 aromat przypraw indonezyjskich
4509 aromat majonezu naturalny, suchy 1-2g/kg
4521 aromat przyprawowy do makaronów (tzw. pasta), suchy 8-9g/kg
02 dym rozpuszczalny w wodzie
3010 aromat dymu, w płynie, rozpuszczalny w oleju 1-2g/kg
4536 aromat musztardy 1-2g/kg
4532 mieszanka ekstraktu przyprawowego musztardy (z Dijon 1-3g/kg
4537 aromat pomidorów 1-3g/kg
3000 aromat cytrynowy, suchy, na dekstrozie 1-2g/kg
5505 papryka rozpuszczalna w oleju 10.000 jednostek stężenia

 

VI. Aromaty owocowe :
3012 aromat ananasowy
3013 aromat malinowy
3014 aromat brzoskwiniowy
3015 aromat truskawkowy
3016 aromat wiśniowy
3017 aromat porzeczka
3018 aromat śmietankowy
3019 aromat czekoladowy
3020 aromat pomarańczowy
3021 aromat jabłkowy
3022 aromat bananowy
3023 aromat grapefruit

 

VII. Barwniki naturalne :
5509 papeos barwnik czerwony 1-3 /kg
5506 eosin barwnik czerwony 2-4g/kg
615 karmel jako barwnik
5604 pampus barwnik żółty 2-4g/kg
5515 pacur barwnik żółty 11-12g/kg
5516/5517 carthams barwnik żółty 1-3g/kg
5501 curkuma ekstrakt barwnik żółty 3-5g/kg

 

Podane dawki mają wartości przeciętne. Faktyczne dozowanie zależne jest od składów i produkcji ostatecznego produktu spożywczego.

 

Środki i ekstrakty aromatyczne do zastosowania w :

  • wyrobach delikatesowych
  • daniach gotowych
  • zupach

 

Nr Nazwa Dozowanie
4529 aromat warzywny typu pieczarki, suszony 3-5g/kg
4519 ekstrakt przyprawowy typu borowik, płynny – zagęszczony 2-3g/kg
3530 ekstrakt warzywny typu szczypiorek, suchy, na maltodekstrynie 2-5g/kg
3531 ekstrakt warzywny typu marchew, suchy, na maltodekstrynie 2-5g/kg
3001 czosnek, ekstrakt, na soli 1-2g/kg
3528 czosnek, ekstrakt zagęszczony w płynie 1-2g/kg
4504 czosnek, ekstrakt, pieczony, suchy 1-2g/kg
3517 ekstrakt zioła bazylii, na soli 2-3g/kg
3518 ekstrakt kopru, na soli 1-2g/kg
3534 ekstrakt trybuli, na soli 1-2g/kg
3516 ekstrakt ziela oregano, na soli 0,5g/kg
3520 ekstrakt pietruszki, na soli 2-3g/kg
3519 ekstrakt szczypiorku, na soli 2-3g/kg
3529 ekstrakt bulwy selera, na soli 2-4g/kg
3525 ekstrakt nasion selera, suchy, na soli 1-2g/kg
3521 ekstrakt świeżej cebuli, zagęszczony w płynie 1-2g/kg
3513 ekstrakt świeżej cebuli, na maltodekstrynie 1-2g/kg
3515 ekstrakt cebuli smażonej, zagęszczony w płynie 1-2g/kg
3514 ekstrakt cebuli smażonej, na maltodekstrynie 1-2g/kg
3002 aromat cebuli, suchy, naturalny 2g/kg

Inne wyroby, ceny i wzory – na zapytania ofertowe.

 

Naturalne ekstrakty przyprawowe na soli

(inne surowce – zapytania ofertowe)

 

Nr Nazwa
3500 Papryka
3504 Ekstrakt chilli
3554 Cardamon
3547 Ekstrakt chilli, potrójny
3540 Ekstrakt cuminu
3546 Imbir
3501 Ekstrakt curcumy
3503 Ekstrakt curry
3509 Ekstrakt kolendry
3507 Ekstrakt kminku
3512 Ekstrakt liścia laurowego
3523 Ekstrakt lubczyka
3508 Ekstrakt gałki muszkatołowej
3524 Ekstrakt goździkowy
3522 Ekstrakt ziela angielskiego
3535 Quatro-Pepper (pieprz) poczwórny
3526 Ekstrakt rozmarynu
3502 Ekstrakt pieprzu czarnego
3501 Ekstrakt pieprzu białego
C7 pieprz turecki
3506 Ekstrakt jałowca
3511 Ekstrakt cynamonu
3510 Ekstrakt majeranku
3548 Ekstrakt chrzanu
3505 Ekstrakt kwiatu muszkatołowego
4517 Mieszanka ekstraktu przypraw do pizzy-topping
4512 Mieszanka ekstraktu przypraw do specjałów mięsnych typu gyros

Naturalne ekstrakty na bazie kwasu octowego do konserw kwaśnych

(kolendra, koper, estragon, czosnek, goździk, pieprz, cebula)

 

Nr Nazwa
3539 liść laurowy na bazie octowej
3537 goździk ekstrakt na bazie octowej
3538 czosnek ekstrakt

Naturalne ekstrakty na soli (2-krotnie stężone)

 

Nr Nazwa
3553 capricum
3763 cardamon
3754 kolendra
3762 imbir
3755 kminek
3765 lubczyk
3756 liść laurowy
3759 kwiat muszkatołowy
3760 gałka muszkatołowa
3761 majeranek
3752 pieprz
3768 pieprz biały
3758 goździk
3757 ziele angielskie
3764 rozmaryn
3767 szałwia
3766 tymianek
3750 jałowiec

 

Dodatki do delikatesów i produktów gotowych
do zastosowania w kuchni

Ważne: Wszystkie mieszanki są wielofunkcyjne i nadają się do użycia w różnych wyrobach.

Podane ilości zależą od składu produktu i mogą się znacznie różnić. Eksperymentowanie jest niezbędne !

 

Nr Nazwa
Art.nr 807 OPTIFERM
Środek wiążący do produktów z mięsa siekanego
Dawkowanie: 5-10 g na litr/kg
Art.nr 816 KOLOIDAL Środek wiążący do produktów warzywnych, zup i sosów
Dawkowanie: 80-100 g na litr/kg
Art.nr 817/2 MARINADAFIX EXTRA
Środek wiążący do marynat olejowych
Dawkowanie: 80-100 g na 1 kg marynaty
Art.nr 839 FOCARA WC
Środek wiążący i stabilizator do kiełbasy parzonej i emulsji tłuszczowo-wodnych
Dawkowanie: 5-10 g na kg masy
Art.nr 841 BIMISAN
Środek wiążący do sosów śmietanowych, ketchupu itp. – produkcja na zimno
Dawkowanie: 3-6 g na litr
Art.nr 842 STABILAN M
Środek wiążący do majonezów i dressingów ze środkiem konserwującym – produkcja na zimno
Dawkowanie: 30-35 g na kg lub litr
Art.nr 867 FERBIN PLUS
Środek wiążący do zup zagęszczonych i dań jednogarnkowych
Dawkowanie: 15-20 g na litr
Art.nr 906 DIACCIT FLÜSSIG
Środek utrzymujący świeżość różnych produktów spożywczych (nie jest to środek konserwujący)
Dawkowanie: 3-6 g na kg/litr
Art.nr 909 SORBEN
Środek konserwujący do różnych produktów spożywczych (E 202, E 211)
Dawkowanie: 2-3 g na kg/litr
Art.nr 911 BENAFIT
Środek do konserwowania chrzanu i podobnych produktów (E 262, E 211, E 233)
Dawkowanie: 3-4 g na kg

Mieszanki przyprawowe na wszelkie okazje … Nomen est omen !

Nr Nazwa Nadaje się do/jako
4679 Kräuterbutter ziołowa przyprawa do masła i serków
667 Barbecue mięso na grill, smak dymu, słodkawy
606 Beefarom aktywizator smaku zalew do peklowania i kiełbasy parzonej
668 Beefburger wołowe zrazy pieczone
674 Bonanza Spieβraten przyprawa do pieczeni z rożna
604 Bonsal aktywizator smaku kiełbasy parzonej, bez glutaminianu
664 Bratkartoffelgewürz przyprawa do ziemniaków smażonych, pieprzna, o smaku dymu
669 China Gewürz kompozycja przypraw do produktów dalekowschodnich
676 Curry Diana przyprawa do potraw indyjskich/dalekowschodnich
682 Curry Opal j.w.
621 Dekora I zielonolistna przyprawa dekoracyjna do gotowanych wyrobów peklowanych
623 Dekora II kolorowa, gruboziarnista przyprawa dekoracyjna do gotowanych wyrobów peklowanych
626 Dekora Oriental przyprawa dekoracyjna do specjałów dalekowschodnich
603 Diamal podstawa smakowa do kiełbasy parzonej, bez glutaminianu
654 Frikanta S mieszanka przypraw do zrazów pieczonych wołowych i/lub wieprzowych
655 Frikanta G mieszanka przypraw do zrazów drobiowych
601 Glutan S aktywizator smaku kiełbasy parzonej, z glutaminianem
659 Gyros Frites mieszanka przypraw do gyros frites
661 Gyros Kräuter przyprawa dekoracyjna z typową nutą smakową gyrosu
671 Gyros Würze mieszanka przypraw do gyrosu
675 Hähnchewürzsalz sól z przyprawami do kurczaka
660 Indiosa-Currybraten mieszanka przypraw do mięs z grilla i do smażenia z typową nutą smaku curry
663 Italia mieszanka ziół do produktów kuchni włoskiej
662 Jägerbraten mieszanka przypraw do pieczeni myśliwskiej
657 Juano mieszanka przypraw do pieczeni z rożna i do mięs z grilla z nutą smakową curry i papryki
672 *Kanzlerschitte mieszanka przypraw do potraw z kapusty
628 Kräuter der Provence mieszanka ziół prowansalskich do różnych potraw
613 Lakarom SR przyprawa do zalewy do peklowania
658 Pampas mieszanka przypraw do mięs z grilla, pieprzna i paląca
653 Puerto mieszanka przypraw do golonek i mięs na grill
652 Rio Grande mieszanka przypraw do mięs na grill, pikantnie aromatyczna z nutą czosnku
651 Santa Fe mieszanka przypraw do mięs na grill, pikantnie aromatyczna z nutą cebuli
677 Sauerbraten Extraktgewürz mieszanka-ekstrakt do pieczeni w occie moczonej
666 Schaschlik-Gewürz mieszanka przypraw do szaszłyków
673 *Schlemmerschnitte „Alter Fritz” mieszanka przypraw do potraw z ziemniaków
629 Suppenkräuter mieszanka ziół do zup i sosów
665 Ungarica mieszanka przypraw do gulaszu
605 Vegetan podstawa smakowa do dań wegetariańskich

W sprawie oznaczonych gwiazdką (*) prosimy pytać o recepturę ramową.